Dunia Email ku

Just another WordPress.com weblog

Cucur Udang Kuah Kacang

Delila@myresipi. com
Resepi mak…

Created on : 31-05-2007
Print E-mail kepada kawan
Tulis Laporan

Bahan-bahan ( Sekeluarga )
* 500 gram tepung gandum
* 20 ekor udang besar (boleh lebih atau kurang-buang kepala sahaja)
* 1 mangkuk kecil tauge
* 1 mangkuk kecil daun kuchai (potong 1 inci)
* 1 biji telur
* 1 biji cili merah (hiris halus)
* 2 biji bawang merah (racik halus)
* Garam secukup rasa
* 1/2 sudu teh gula
* Sedikit kunyit
* Air secukupnya
* Minyak utk menggoreng
*

* KUAH
* 2 cawan kacang (goreng dengan minyak tanpa buang kulit hingga masak)
* 6 sudu besar cili boh (boleh lebih atau kurangkan)
* 1 biji bawang merah
* 1 biji bawang putih
* Garam dan gula secukup rasa
* Sedikit air asam jawa
* Air secukupnya

Cara-cara
1. Masukkan tepung, udang, tauge, kuchai, telur, cili merah, bawang merah, garam, gula dan kunyit ke dalam satu mangkuk besar. Tambahkan air hingga adunan menjadi boleh dijemput.Jangan terlalu pekat atau terlalu cair.
2. Panaskan minyak. Jumputkan adunan ke dalam minyak yang betul-betul panas. Goreng hingga kekuningan. Angkat dan hidang dalam pinggan.
3. Masukkan semua bahan kuah dalam pengisar dan kisar kasar bahan ini. Jangan sampai halus.
4. Masak bahan kisaran ini di atas api sederhana hingga pekat.Angkat dan hidangkan dengan cucur udang.

About these ads

December 10, 2009 - Posted by | Resepi

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: