Dunia Email ku

Just another WordPress.com weblog

KETUPAT SOTONG

bahannya :

2 cawan beras pulut(anggaran shj)
10 ekor sotong (sederhana saiz)
3 cawan santan pekat
2 keping manisan (gula merah)
sedikit garam
lidi pendek utk mencucuk sotong

Cara :
-Basuh beras pulut hingga bersinh dan rendam dalam santan (1/4 drpd asal) selama 15min.
-Sotong dibasuh, dicabut kepala, buang gigi & isi perut sekandi hitamnya serta tulangnya.
-Masukkan beras pulut ke dlm sotong dgn padat. Sediakan sedikit ruang utk sumbat kepala sotong.
(jgn terlalu padat, nanti tersembur keluar bila masak)
-Tebuk sotong dgn lidi agar kepalanya lekat pada badan.
-Letak dalam periuk dan masukkan santan melebihi paras sotong (tenggelam sedikit)
-Masukkan manisan dan garam.
-Masak 20minit hingga kuahnya pekat.
-jangan kacau kuat atau alih2kan sotong, sebab boleh buat terburai atau tersembur keluar isi beras pulut.

Sedap di makan as “desert” di waktu hi-tea petang….yummmmm….sweet tuu!

August 19, 2009 - Posted by | Resepi

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: