Dunia Email ku

Just another WordPress.com weblog

babi dalam industri

Untuk makluman semua.

MINTAK TOLONG SEMUA KAWAN-KAWAN BACA NI SAMPAI HABIS.

Kes macam ni bukan kes baru . Memang betul cakap Cina daging ayam dan
lembu tak cukup lemak untuk membentuk apa-apa shape. Jika sebarang proses
tidak menggunakan lemak babi, ia senang pecah. Berdasarkan pengalaman saya dalam industri memproses makanan, boleh dikatakan semua product dari
oversea yg bertanda halal sebenarnya tidak halal.

Bagi mereka haram itu pork iaitu daging babi manakala pork product yg lain
seperti lard (minyak babi), pork fat(lemak babi), ham (ini asal nama
hamburger) dan bacon (hirisan nipis daging babi yg biasa serve during
breakfast), pork instestine(perut babi) dll tidak apa bagi Muslim .

Saya pernah bekerja di Shangri-la Hotel KL, di situ terdapat satu BUTCHER
Dept….

1. Semua jenis sausage menggunakan pork casing. Pork casing adalah saluran
usus yg digunakan sebagai kulit sausage. Semua ingredients untuk sausage diblend bersama pork fat untuk membuat sausage itu firm dan tak mudah break. Jadi kalau sausage itu Chicken or beef still contain pork.

2. Pork fat juga digunakan dalam proses membuat turkey roll,chicken roll,
meatloft, pastrami dan salami. Benda ni semua boleh didapati di supermarket dan digunakan secara meluas sebagai toping PIZZA..

3. Bagi sesiapa yg suka makan buffet.. cold cuts yg disusun lawa-lawa pada buffet table seperti Terrine dan Pate pun ada lemak babi. Menyentuh sedi kit aktiviti kaum Cina , saya ada satu kisah yang menarik untuk diceritakan.

Salah seorang kawan telah menceritakan kepada saya ini, bapanya adalah
seorang pekerja TNB bahagian pembaik pulih bekalan elektrik. Pada satu hari bapanya bertugas membetulkan bekalan elektirk di kawasan Jenjarum Banting. Semasa pekerja-pekerja lain sedang melakukan kerja-kerja pembaikan pulih bekalan beliau telah merayau-rayau di kawasan sekitar.

Setiap pekerja pembaiki pulih bekalan TNB mempunyai kebenaran memasuki
kawasan yang melibatkan penggunaan elektrik, jadi secara tidak sengaja
beliau telah memasuki sebuah kilang memproses makanan, dilihatnya
daging-daging ayam berlongok-longok. Kemudian daging-daging babi
berlongok-longok bersebelahan. Rupa-rupanya kilang tersebut membuat burger dan daging-daging ayam dan babi tersebut dicampur dan digaul bersama kemudian dijadikan burger.

Beliau telah bertanya kepada tokeh tersebut mengapa dicampurkan daging
babi dengan daging ayam? Tokeh tersebut berkata kalau tak campur,.. burger yang hendak dibuat susah untuk melekat dan dibentuk. Dengan mencampurkan daging ayam dan babi burger mudah dibentuk. Katanya lagi, bu rger ini tidak dijual terus kepada orang Melayu . Tapi jika mana-mana supplier yang tak cukup stok akan ambil burger daripada kilang tersebut.

“L u ingat itu supplier cukup ka untuk supply satu Malaysia ( tak tahu supplier mana yang ambil dari dia). Tokeh tersebut siap kata “SIAPA KATA MELAYU TAK MAKA N BABI?”, menyirap darah bapanya.

Balik tu dia buat aduan di JAIS. Bila JAIS buat serbuan tak ada apa-apa
yang jumpa,kilang tersebut pun tak ade. Mungkin dah pindah bila menyedari
ada orang melayu dah tahu aktiviti beliau .

P/S Siapa yang suka makan burger tu berhati-hatilah mungkin ada yang
bercampur dengan daging babi.

Patutlah bila kes JE timbul rupanya berjuta-juta babi ada kat Malaysia Purata satu hari babi dikeluarkan dari ladang ternakan beratus ribu Yang peliknya takan beratus ribu babi ini dilantak oleh orang Cina saja. Mungkin sebahagian darinya dibuat bahan makanan yang lain, lepas tu bagi orang Melayu makan. Yang peliknya lagi kebanyakan yang jual burger tu orang Melayu . Frwdkan kepada rakan dan saudara seagama anda.  

September 1, 2009 - Posted by | info sihat, ingin tahu?

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: