Dunia Email ku

Just another WordPress.com weblog

Isu Hari Ini

Wajib baca ! Elakkkan bencana ! H1N1
 
Apa itu H1N1?
viral novel influenza type A H1N1. ianya berasal dr virus avian flu (selsema burung H5N1) yang telah menjangkiti babi @ khinzir dan telah bergabung dengan swine flu (yg sepatutnya hanya menjangkit ternakan babi sahaja) dan telah evaluasi (mutasi) untuk penyesuaian diri di dalam ‘host’ yg lebih tinggi di dlm rantaian makanan @ manusia. dan semasa di dlm badan manusia, sekali lagi ia berevolusi supaya ia menjadi ‘air born’ dan menjangkit dr manusia kpd manusia.

jangka hayat virus
Oleh kerana ia adalah viurs yg air born, ia hanya boleh bertahan di udara selama 2 hingga 8 jam sahaja. jika selepas tempoh tersebut ia idak mendapat perumah @ host( badan manusia) ia akan mati. Maka bilik yang dibiarkan selama 24 jam dengan air ventilation yg baik….akan ‘bersih’ dr virus tersebut.

Apa yg perlu tahu ?
Asal virus ini Sebenarnya telah terdapat outbrake di US sebelum terjadi outbrake di mexico tp tidak dilaporkan kpd WHO. kemungkinan outbrake ini telah dikesan dan US mahu ‘baling batu sembunyi tangan’ lalu tercetus la outbrake di mexico.

virologi virus H1N1
incubation period yg singkat pada purata 2 hari dgn julat 1 – 4 hari ini bermakna ia cepat menyerang badan manusia setelah ia menjangkit pesakit
pesakit akan menunjukkan simptom selepas 1 hari dijangkit paling cepat dan selewat2nya hari ke-4

H1N1 sebenarnya adalah selsema biasa namun kpd pesakit yg berisiko, ia dapat membunuh. jika pesakit adalah seorang yg normal, ia hanya akan memberi kesan seperti demam selsema biasa dan batuk.

cara serangan
virus ini boleh disebarkan melalui batuk, bersin dan percakapan. virus ini akan menyerang sistem pernafasan ( seperti selsema burung dan SARS)
peringkat awal, ia hanya pada ‘trakea’ jika tidak mendapat rawatan awal, ia akan menyerang paru2 dan boleh menyebabkan kematian akibat ‘lung collapse’ ia amat merbahaya kpd golongan yg berisiko tinggi.

siapa yang berisiko
1.orang yg ada masaalah ‘obesiti’ @ gemok
2. perempuan yg mengandung
3 .orang yg ada astmatic
4 . orang2 yg bermasalah dgn sistem imunisasi ( menjalani ‘operation yg besar’, kanak2 yg belum cukup suntikan imunisasi, golongan2 yg rendah tahap imuniti eg. HIV ext.)

* kematian yg telah dilaporkan terdiri drpd golongan2 di atas simptom2
day 1 – rasa kurang sihat, tak bermaya
day 2 – selsema, batuk dan demam yg kekal ( demam tidak turun walaupun telah mkn ubt demam)
day 3 – rasa kurang selesa di bahagian dada dan sesak nafas
day 4 – sakit dada yg teruk……..jumpa doktor dengan segera…….
day 5 and above lung collapse @ koma

langkah2 kawalan
1 – golongan2 yg berisiko, elakakn drpd kesesakan ( kawasan yg padat dgn orang ramai)
2 – menjaga kebersihan diri, basuh tangan selalu dan dgn betul, jaga kebersihan rumah dan persekitaran
3 – elakkan diri jika terdapat ‘orang batuk, bersin dan kurang sihat’
4 – jika kurang sihat, elakan diri dr beraktiviti (sosial dan berkumpulan)
5 – jika kurang sihat dan ada ILI ( influenza light illness @ selsema biasa) jgn hadirkan diri di kawasan orang ramai. jika terpaksa, pakai ‘mask’ (sekurang2 nya 3 ply mask)
6 – utk org yg sihat, elakkan dr kawasan yg padat.
7 – jika ada tanda2 simptom diatas, segera ke hospital untuk pemeriksaan dan rawatan
8 – jika sihat, jgn ke hospital atau klinik utk ‘checkup’ kerana di kawasan tersebut mengandungi bnyk virus.
9 – tak perlu ambil anti-viral @ apa2 ubt influenza!!!!!!!!!!. jika sihat dan mengambilnya, akn mengakibatkan resistan kpd vaksin @ ubt2 untuk merawat jika terkena jangkitan. ini adalah kerana berlakunya resistansi virus terhadap persekitaran badan yg telah mengambil ubt2 tersebut terlebih awal.
10 – vaksin hanya akan ‘wujud’ seawal2nya pada oktober dan hanya utk ‘frontliner’ shj. dan utk awam selewat2nya pada 2010.
11 utk makluman, influenza test hanya dijalankan di 2 makmal shj di malaysia. mengambil masa 6 jam utk run test kpd 1 batch sample. jika klinik menyatakan mereka boleh jlnkan ujian, itu tidak betul. tak perlu ambil suntikan seasonal influenza kerana ia tidak berkaitan.
12 – tahap kesedaran dan pengetahuan yg tinggi amat perlu utk kita sama2 menghadapi outbreak ini. sama2lah kita berdoa kpd ALLAH s.w.t agar bala ini cepat berlalu.

Amin.

Ini adalah sumber dr taklimat H1N1 oleh pengarah kawalan penyakit berjangkit dr kem. kesihatan m’sia di Pan Pacific KLIA pada 01.08.2009. 
  
  
Beza H1N1 & Influenza A
Influenza A ini virusnya. H1N1 ini penyakitnya. Ada pelbagai penyakit lagi yg disebabkan Influenza A virus ini, termasuk H5N1, H3N2..dan macam2 lagi. yg menjadi 2009 outbreak ini, dipanggil ‘H1N1 2009’ atau swine flu. Dulu ada bnyk outbreak lagi, yg paling dasyat was ‘spanish flu-1918-1919’ pandermik

Rawatan
Jika anda ada direct contact dengan pesakit H1N1 atau anda demam, sakit tekak, selsema…pergi panel klinik biasa, dapatkan rawatan DAN DAPATKAN SURAT REFERAL KE HOSPITAL AMPANG PUTERI. Doktor klinik swasta akan terus beri punya…tak bnyk soal. Dekat Ampang Puteri, pergi emergency & dapatkan ‘rapid test’. Prosedur yg dilakukan ialah dia gunakan putik kapas & jolok ikut hidung…ambil sampel & uji (dlm masa sejam dua.. result dah keluar)..kalau positif Influenza A..maka anda akan diberikan rawatan ‘Tamiflu’. Kalau anda tak sakit teruk, maka doktor akan suroh ‘self-kuarantin’ di rumah ajer..maksudnya anda ada H1N1 tahap satu, tapi boleh dirawat dengan Tamiflu sahaja. Jika anda beransur pulih maka, antibodi anda kuat & anda bebas H1N1.

TAPI INGAT, rapid test tadi tidak akan beritahu anda ada H1N1 atau tidak..
Jika keadaan kesihatan anda tidak berubah atau makin teruk..pergi balik ke Ampang Puteri & terus ambil full test H1N1. Satu putik kapas panjang akan dimasukkan dlm tekak anda-dalam sehingga anda nak muntah..sampelnya diambil…result hanya akan diketahui selepas 3 hari. Jika anda positif H1N1, rawatan anti viral akan dibuat kepada anda & anda akan dikuarantin di hospital. Pada masa menunggu ni lah..yg bnyk kes kematian, terutamanya yg ada risiko obes, darah tinggi, pregnant, diabetes, baby & budak kecil, dll..so tak silap aku..kumpulan risiko ini akan terus dpt anti -viral

Mengapa tidak full test H1N1 & anti viral terus dibuat?
Yg saya tahu..sebab test H1N1 ini mahal harganya..jadi Kementerian kata, setakat anda Influenza A ajer, memadailah ‘rapid test’ yg jauh lebih murah.
Mengapa tak anti viral terus? yg saya tahu..kalau anda tidak ada H1N1 & anda menjalani anti viral….ia akan memudaratkan sistem pertahanan badan semulajadi..jadi jika anda ada influenza A, Tamiflu pun dah cukup. Tapi aku rasa anti-viral nih tak cukup…nak cover semua penduduk dunia..

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: